De rol van kindkenmerken op de relatie tussen voedingspraktijken van ouders en het eet- en drinkgedrag van kinderen. De rol van geslacht, BMI, temperament en slaapduur

Authors

  • Sanne Brinke, te

DOI:

https://doi.org/10.26481/marble.2015.v6.391

Abstract

Achtergrond: Het aantal kinderen met overgewicht is in de periode van 1980 tot 2009 gestegen. In Nederland had 14% van de kinderen overgewicht in 2009 (Schönbeck et al., 2011). Wanneer een kind overgewicht heeft stijgt het risico voor verschillende ziekten, zoals diabetes, kanker of hart- en vaatziekten. The ouders van een kind hebben een invloed op het gewicht van hun kind. Door het eet- en drinkgedrag van een kind te beinvloeden, kunnen ze het gewicht van een kind bevinvloeden. Ouders kunnen met verschillende voedingspraktijken invloed hebben op het eet- en drinkgedrag van het kind: beloning, emotioneel eten geven, controle of druk uitoefenen. Methode: Het onderzoek vindt plaats binnen de KOALA studie. Deze studie is een prospectief cohort onderzoek dat is gestart in 2002. De ouders van kinderen vullen verschillende vragenlijsten. Voor dit onderzoek hebben ouders een vragenlijst ingevuld over voedingspraktijken (zoals controle, beperking en druk uitoefenen). Verder hebben de ouders een vragenlijst ingevuld over de eet- en drinkgewoontes van het kind en het temperament van het kind. Aan de hand van linieare regessieanalyses is gekeken of er een verband bestaat tussen het eeten drinkgedrag van het kind en de voedingspraktijken van ouders. Ten slotte is de rol van de moderator bekeken door regressie analyses. Resultaten: Het onderzoek laat zien dat verschillende voedingspraktijken een verband hebben met het eet- en drinkgedrag van het kind. Emotioneel eten geven, beperking van voedsel en covert controle (wanneer het kind de controle niet ervaart) hebben een gunstig verband met het eet- en drinkgedrag van het kind (gezonde inname stijgt en/of ongezonde inname daalt). Aan de andere kant laten de voedingspraktijken beloning en druk uitoefenen een ongunstig verband zien (de ongezonde inname stijgt en/of gezonde inname daalt). Verder werd geslacht, BMI, temperament en slaapduur als een moderator op het verband gevonden. Conclusie: Deze studie laat een gunstig en ongunstig verband zien tussen voedingspraktijken van ouders en het eet- en drinkgedrag van het kind. Verder wordt de modererende rol aangetoond van geslacht, BMI, temperament en slaapduur. Deze informatie kan gebruikt worden om tailored interventies te ontwikkelen.

References

Birch, L.L., Zimmerman, S.I. & Hind, H. (1981). The influence of social-affective context on the formation of children’s food preferences. Journal of Nutrition Education, 13(1), S115-S118.

Birch, L.L., Fisher, J.O., Grimm-Thomas, K., Markey, C.N., Sawyer, R. & Johnson, S.L. (2001). Confirmatory factor analysis of the Child Feeding Questionnaire: a measure of parental attitudes, beliefs, and practice about child feeding and obesity proneness. Appetite, 36, 201-210.

Carnell, S. & Wardle, J. (2007). Measuring behavioural susceptibility to obesity: validation of the child eating behaviour questionnaire. Appetite, 48(1), 104-113.

Dewald, J.F., Meijer, A.M., Oort, F.J., Kerkhof, G.A. & Bögels, S.M. (2010). The influence of sleep quality, sleep duration and sleepiness on school performance in children and adolescents: A meta-analytic review. Sleep Medicine Reviews, 14(3), 179-189.

Faith, M.S., Scanlon, K.S., Birch, L.L., Francis, L.A. & Sherry, B. (2004). Parent-Child Feeding Strategies and Their Relationship to Child Eating and Weight Status. Obesity research, 12(11), 1711-1722.

Fredriks, A.M., van Buuren, S., Wit, J.M. & Verloove-Vanhorick, S.P. (2000). Body index measurements in 1996-7 compared with 1980. Archives of Disease in Childhood, 82(2), 107-112.

Gallagher, K.C. (2002). Does child temperament moderate the influence of parenting on adjustment? Developmental Review, 22, 623-643.

Gezondheidsraad. (2010). Voor dik en dun. Preventie van overgewicht en obesitas en het risico op eetstoornissen. Den Haag: Gezondheidsraad

Groenwold, R.H.H. (2012). Verstoring in observationeel onderzoek: ‘confounding’. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 13, 1-6.

Gubbels, J.S., Kremers, S.P.J., Stafleu, A., de Vries, S.I., Goldbohm, R.A., Dagnelie, P.C. et al. (2011). Association between parenting practices and children’s dietary intake, activity behavior and development of body mass index: the KOALA Birth Cohort Study. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 8(18), 1-13.

Kummeling, I., Thijs, C., Penders, J., Snijders, B.E.P., Stelma, F., Reimerink, J. et al. (2005). Etiology of atopy in infancy: The KOALA Birth Cohort Study. Pediatric Allergy and Immunology, 16(8), 679-684.

Portney, L.G. & Watkins, M.P. (2000). Foundations of clinical research: Applications to practice. New Jersey: Prentice Hall.

Ogden, J., Reynolds, R. & Smith, A. (2006). Expanding the concept of parental control: A role for overt and covert control in children’s snacking behaviour? Appetite, 47(1), 100-106.

Schönbeck, Y., Talma, H., van Dommelen, P., Bakker, B., Buitendijk, S.E., HiraSing, R.A. et al. (2011). Increase in Prevalence of Overweight in Dutch Children and Adolescents: A comparison of Nationwide Growth Studies in 1980, 1997, 2009. PLoS ONE, 6(11), 1-8.

Sleddens, E.F.C., Kremers, S.P.J., De Vries, N.K. & Thijs, C. (2010). Relationship between parental feedingstyles and eating behaviours of Dutch children aged 6-7. Appetite, 54(1), 30-36.

Sleddens, E.F.C., Kremers, S.P.J., Stafleu, A., Dagnelie, P.C., de Vries, N.K. & Thijs, C. (2014). Food parenting practices and child dietary behavior. Prospective relations and the moderating role of general parenting. Appetite, 79, 42-50.

Swinburn, B., Egger, G. & Raza, F. (1999). Dissecting Obesogenice Environments: The Development and Application of a Framework for Identifying and Prioritizing Environmental Interventions for Obesity. Preventive Medicine, 29(6), 563-570.

Wardle, J., Sanderson, S., Guthrie, C.A., Rapoport, L. & Piomin, R. (2002). Parental Feeding Style and the Inter-generational Transmission of Obesity Risk. Obesity Research, 10(6), 453-462.

Downloads

Published

2016-12-19