Pre-test e-learning module Goedkoop Gezonde Voeding
DOI:
https://doi.org/10.26481/marble.2015.v6.363Abstract
Introductie. Voeding is een belangrijk aspect voor de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen. Echter hebben mensen met een lage sociaaleconomische status vaker een ongezond voedingspatroon, wat kan leiden tot verschillende leefstijl gerelateerde aandoeningen. Door middel van de interventie Goedkoop Gezonde Voeding wordt hier geprobeerd op in te spelen. Deze interventie wordt gegeven door diëtisten, die op voorhand een e-learning module moeten volgen. Om het effect van de e-learning te vergroten en daarmee de gegeven trainingen van de interventie te verbeteren, kan gebruik gemaakt worden van een pre-test, het op voorhand testen zodat aanpassingen nog mogelijk zijn voordat geïmplementeerd wordt. Methoden. In totaal werden zeven interviews met diëtisten gehouden terwijl de e-learning werd doorlopen door de diëtiste. Om te garanderen dat ieder onderdeel (achtergrondinformatie, filmpjes, werkbladen en toepassingsopdrachten) werd geëvalueerd door ten minste twee diëtisten, werd een verdeling gemaakt van de onderdelen over de diëtisten. Bij ieder onderdeel van de e-learning werden vragen vooraf, tijdens en na doorlopen van het desbetreffende onderdeel gesteld. Van de audio-opnamen werden transcripten gemaakt en deze werden geanalyseerd met behulp van Nvivo. Resultaten. De e-learning en de vormgeving hiervan worden goed gewaardeerd. Door de meerderheid van de diëtisten werd aangegeven dat de e-learning toepasbaar is op de huidige werkwijze van de diëtiste, voornamelijk voor diëtisten met een eigen praktijk. Onderdelen die minder goed gewaardeerd werden, waren de filmpjes en de onderwerpen die tot de basiskennis behoren. Daarnaast moet volgens diëtisten multiculturaliteit meer geïntegreerd worden binnen de e-learning. Conclusie. Over het algemeen wordt de e-learning module Goedkoop Gezonde Voeding goed gewaardeerd door diëtisten. Implicaties zijn om onderwerpen te verwijderen of te verminderen die tot de basiskennis van een diëtiste behoren. De e-learning kan online worden gezet na een aantal kleine aanpassingen. Hierdoor zal de e-learning beter aansluiten bij de doelgroep en zal later gebruik geoptimaliseerd worden. Dit zal de resultaten van de daadwerkelijke interventie Goedkoop Gezonde Voeding ten goede komen.References
Assema, P. V., Steenbakkers, M., Rademaker, C., & Brug, J. (2005). The impact of a nutrition education intervention on main meal quality and fruit intake in people with financial problems. Journal of human nutrition and dietetics, 18(3), 205-212.
Brug, J., van Assema, P., & Lechner, L. (2012). Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering. Een planmatige aanpak: Uitgeverij Van Gorcum.
Hulshof, K. F., Brussaard, J. H., Kruizinga, A. G., Telman, J., & Löwik, M. R. (2003). Socio-economic status, dietary intake and 10y trends: the Dutch National Food Consumption Survey. European Journal of Clinical Nutrition, 57(1), 128-137.
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (2008). Gezonde voeding van begin tot eind. Nota voeding en gezondheid. Geraadpleegd op 25 maart 2015, via http://www.rijksoverheid.nl/documenten-enpublicaties/brochures/2010/12/08/gezonde-voeding-van-begin-tot-eind-nota-voeding-en-gezondheid.html
Oudshoorn, K., Perenboom, R., Mulder, Y., Hoeymans, N., Deeg, D., Portrait, F. R., et al. (2002). Gezonde levensverwachting naar sociaal-economische status. TNO Preventie en Gezondheid, Divisie Volksgezondheid.
Pituch, K. A., & Lee, Y. K. (2006). The influence of system characteristics on e-learning use. Computers & Education, 47(2), 222-244.
Rogers, E. M. (2003). Diffusion of innovations. New York: Simon and Schuster.
Ruiter, E. L., Fransen, G. A., Molleman, G. R., van der Velden, K., & Engels, R. C. (2015). The effectiveness of a web-based Dutch parenting program to prevent overweight in children 9–13 years of age: study protocol for a two-armed cluster randomized controlled trial. BMC public health, 15(1), 148.
Ruiz, J. G., Mintzer, M. J., & Leipzig, R. M. (2006). The impact of e-learning in medical education. Academic medicine, 81(3), 207-212.
Skye, E. P., Wimsatt, L. A., Master-Hunter, T. A., & Locke, A. B. (2011). Developing online learning modules in a family medicine residency. Family Medicine-Kansas City, 43(3), 185.
Steeg, L. van de, IJkema, R., Wagner, C., & Langelaan, M. (2015). The effect of an e-learning course on nursing staff’s knowledge of delirium: a before-and-after study. BMC medical education, 15(1), 12.
Sun, P. C., Tsai, R. J., Finger, G., Chen, Y. Y., & Yeh, D. (2008). What drives a successful e- Learning? An empirical investigation of the critical factors influencing learner satisfaction. Computers & education, 50(4), 1183- 1202.
Tones, K., & Green, J. (2010). Health promotion: planning and strategies. London: Sage.
Wantland, D. J., Portillo, C. J., Holzemer, W. L., Slaughter, R., & McGhee, E. M. (2004). The effectiveness of Web-based vs. non-Web-based interventions: a meta-analysis of behavioral change outcomes. Journal of medical Internet research, 6(4).
Willis, G. B. (2013). Cognitive Interviewing: A “How To” Guide. 1999. Paper presented at the Short course presented at the meeting of the American Statistical Association. World Health Organisation. (2003). Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. WHO technical report series (916), 1-60.
World Health Organisation. (2015). Noncommunicable diseases. Fact sheet. Geraadpleegd 5 mei 2015, via http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs355/en/
Yoong, S. L., Williams, C. M., Finch, M., Wyse, R., Jones, J., Freund, M., et al. (2015). Childcare Service Centers’ Preferences and Intentions to Use a Web-Based Program to Implement Healthy Eating and Physical Activity Policies and Practices: A Cross-Sectional Study. Journal of Medical Internet Research, 17(5), 108.